Cultural Projects

EPI

This project was conceived under the premise of transforming the zoogical garden “Eduardo Ladislao Holmberg” into an Interactive EcoPark (IEP), which is dedicated to the biodiversity conservation through environmental education, recreational and interactive experiences based on technology and innovation, and focused on a familiar outing recommended to do in the Autonomous City of Buenos Aires. A green space in harmony with its architectural patrimony that awakes, in thevisitor, admiration and interest of knowing and protecting wild life and natural spaces through experiences based on technology and innovation.
In addition, the necessary conditions for the IEP in order to be a meeting point between NGO and sustainable entrepreneurs with the aim of fostering efforts to carry out projects together and invite the visitors and families to be part of each project, which are in development and constant diffusion in the IEP, were generated. Main urbanistic operations carried out: Urban, biological and conceptual connection with the Botanic Garden and the Parque 3 de Febrero Park by means of a bridge that enables to cross the IEP through the tops of the trees and to perceive the flora and fauna of the park. Make flexible and humanize the limits of the park between public and private, by means of new spaces for the use of the all the community trying to keep and relocate the patrimonial existing gate. Continuation of the commercial core of Cerviño Ave. with Colombia street in order to connect Palermo Zoo area with Palermo Nuevo area, thus avoiding the current urban barrier by means of new pedestrian pathway. Convergence of the IEP entries in one entry located in the middle of the park materialized in a large atrium located in the middle of the new pedestrian pathway that links Sarmiento Ave. with República de la India street. The convergence of the entry provides more efficiency in the access and a traffic reduction in the corners, and also a safer area for the main visitors, which are children. Transfer Center: bicycle stations were designed and were strategically located, thus encouraging the reduction of motorized transport usage by the use ofbicycle. Main architectonic decisions taken: Access plazas: located in the entries of the pathway with the function of welcoming the large quantity of visitors to the IEP. Central atrium: enables to resolve in one piece the access to the IEP. It enables not only to welcome the visitors but also, at the same time, to function as the piece that connects both sectors of the park. EcoStation: environmental education points located in the tours. EcoStations work as flexible supports to present and publicize through recreational andinteractive activities the different active projects inside and outside the EcoPark incorporating the visitors and inviting them to be voluntarily part of the different projects. Built in a sustainable, quickly and non-invasive way, with a roaming character. New tours were outlined, thus organizing the user ́s experience. The ellipses of the original design were taken as starting point and new ellipses were proposed, acting all together as a large chain that connects all the ecopark. In addition, new “sub-tours” inside the ellipses were also designed. Patrimonial Buildings Refunctionalized: We conserved all the buildings, which enable us to supply the new programmatic requirements of the park without the need of building new constructions; therefore we proposed to re-use,
recycle and refunctionalize the patrimonial buildings. The criterion used for refunctionalization consisted of: Buildings with a low level of patrimonial protection were considered according to the same re-use criterion as for the patrimonial ones. Specific buildings that provide the necessary square meters for the IEP functioning were selected and revaluated. Dry constructions were annexed to those buildings that bring the proposed aesthetic over the existing facades. Creation of a dialogue between new and old. Materiality: all the new proposed interventions in the IEP were materialized bydry construction in order to reduce environmental impact to a minimum. The selected materials were wood and iron. We attempted to generate synergy between IEP Park and the neighbors of the Botanic Garden and Parque 3 de Febrero, creating a green pathway where the native flora and fauna will be represented, changing into a large green area in order to improve the environment and life quality. The design was developed using the trace of the original ellipses and the new proposed ones as starting point, working together as a large chain that connects the entire park. In addition, new tours were designed inside the ellipsis. As regards design, this park was conceived under the premise of conservation the original arboreal species, which conservation and valorization were a must in this project. The new suggested vegetation was designed by the incorporation of native trees accompanied by the ellipsis geometry and generating two types of meadow of native spontaneous species of different heights, mainly composed by grass, of high incidence as patch within urban ecology. Such kind of species makes a large energy interchange with the environment and is adapted to the local environmental conditions contributing to the restoration of the originallandscape of the Pampas. The native fauna uses this kind of flora for nesting and as dietary source, that is why the introduction of native vegetal species impulses an increase in biodiversity. Since this type of species requires almost no maintenance, a sustainable handling is promoted as well, producing not only an energy reduction but also temperature moderation. In the design, grass areas that enable to do recreational activities in the vicinity of the main programmatic buildings were outlined. A system of porous and absorbing paths for tracks, sidewalks and tilings, and equipments complete this large urban interactive park used by pedestrians, cyclists, students and IEP public.

Characteristics:

Superficie proyecto: 18 hectareas

Location:

Ciudad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina