Urbanism Projects

PL

With the premise of creating an integrating park that changes Buenos Aires city downtown and transforms an urban barrier into a space of opportunity, the Parque Lineal Paseo del Bajo (LP) (Lineal Park) and the Parque Central (Central Park) were designed. The main idea arises from the concept of rethinking history and bringing Buenos Aires natural geography in order to become a part of the project. One of the key aspects of the urban landscapes is the way in which the city is integrated with its natural support. The ravine towards the river turns into anEcoravine, an element created to generate diversity of spaces, give program, green areas and facilitate the integration of the city in all senses. The park changes into a green space that respects its environment and inspires the visitor to take advantage of it, offering the possibility of recreation, learning, playing sports, resting and generating a social mixture and anappropriation of the area from all citizens. Main urbanistic operations carried out: – Creation of the park: 3.5 linear km of park are created by means of burying the highway and the construction of 1500 covered carports. – East-West/ North-South Connection: creating the link East-West by means of pedestrians zebra crossings that connect the city with the river and the link North–South through the lineal park. – Location of the covered-uncovered program: creation of programs to encourage the link of the different parts of the city as integrating tools. The covered program is located next to the ditches acting as a sound barrier and the uncovered, in the wider areas. – Park at different heights and ravine system: the park is created at different heights, acting as an integrator and key piece of the center of the city. The ravine system gives Buenos Aires back the most authentic identity through a contemporary approach. We sought to generate synergy between LP Park and the adjacent Parks such asParque Mujeres Argentinas (ArgentineanWomen Park) and ParqueMicaela Bastidas (Micaela Bastidas Park) and the Costanera Sur (Southern Riverside)Ecological Reserve creating a green pathway in which the native flora was represented, transforming a zone with a current situation of noise and environmental pollution into a large green zone in order to improve the environment and life quality. The ravine, geographic natural element of the pampas zone in which the city of Buenos Aires is located, is brought back, taking advantage of its curves for the generation of new ravines and “valleys” and “plateaus” situations that provide spatial richness and a variety of spatial situations. As regards the design, the premise was the conservation of the original arboreal species, which conservation and valorization were a must for this project.
The vegetation suggested is designed by the incorporation of native trees accompanied by the geometric proposed and generating two types of meadow of native spontaneous species of different heights, mainly composed by grass, of high incidence as patch within urban ecology. Such kind of species makes a large energy interchange with the environment and is adapted to the local environmental conditions contributing to the restoration of the originallandscape of the Pampas. The native fauna uses this kind of flora for nesting and as dietary source, that is why the introduction of native vegetal species impulses an increase in biodiversity. Since the chosen type of species requires almost no maintenance, a sustainable handling is promoted as well, producing not only an energy reduction but also temperature moderation. In the design, grass areas that enable to do recreational activities in the vicinity are outlined. A system of porous and absorbing paths for tracks, sidewalks and tilings, and equipments complete this large urban interactive park used by pedestrians, cyclists, students and LP public.

Characteristics:

Superficie proyecto: 18 hectareas

Location:

Ciudad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina